22 Ocak 2010 Cuma

Süt

Son günlerde birkaç blogda doktorların sütü (bildiğimiz inek sütü) o kadar da çok isteyerek önermediğini; annelerin de buna şaşırdığını okudum. Ben de hamileyken doğru beslenme üzerne yaptığım araştırmaları derleyip aktarmaya karar verdim. Dediğim gibi bunlar sadece doktorların görüşü ve başka doktorlar bambaşka tezler atabilir ortaya.

Süt neden kötü?

Bir görüşe göre sütün içindeki süt proteini (kazein) ve süt şekeri (laktazin) insan sindirim sistemi için çok uygun değil. Pastörize günlük süttense kefir, yoğurt, peynir gibi işlem görmüş süt ürünlerinin tüketilmesi tavsiye ediliyor.
Bir programda Prof. Dr. Osman Müftüoğlu en yoğun kalsiyumun peynirde olduğunu söylemişti. 11 kg sütten sadece 1 kg peynir elde edildiği düşünülürse kulağa hayli mantıklı geliyor.

Sütü bozan bir diğer etkenin de pastorizasyon işlemi olduğu iddia ediliyor. Bu iddiaya göre En dayanıklı enzim bile yaklaşık 40–45°C dolaylarında işlevini yitirmeye başlar ve bilindiği gibi pastörize sütler en az 70–75°C’ye kadar ısıtıldıklarından enzimlerin tamamı öldürülmüş olur. Sütteki enzimlerin öldürülmesi, sütün içerisindeki vücut için gerekli besin öğelerinin sindirilebilmesini oldukça zorlaştırır.
Yani içtiğimiz, içirdiğimiz sütlerin faydalı kısmının çoğu daha midemize inmeden buhar olup uçuyor.

Enzimlerden sonra pastörizasyonun zarar verdiği diğer önemli besin öğeleri, doğal sütte bulunan vitaminler ve minerallerdir. Bunlardan ilk başta geleni, C vitaminidir ve doğal çiğ sütteki C vitamininin yarısına yakını pastörizasyon işlemleri esnasında yok edilir . Diğer suda çözünen vitaminlerin nerdeyse yüzde 80’i ve B12 vitaminin ise tamamı ortadan kaldırılır.

Bu radikal söylemlerin kaynağı ABDli doktor Ron Schmid. Daha detaylı araştırma sonuçlarını bu linkten görebilirsiniz.
Daha GDO'lu gıdalarla ilgili kafa karışıklığımızı giderememişken, "pastorize süt mü çiğ süt mü?" tartışması birkaç beden büyük gelir açıkçası. O zamana dek zaten yoğurttan ve peynirden yana olan süt ürünleri tercihimi aynen devam ettireceğim.

36 yorum:

  1. Hülya, bir ara süt mevzusuna kafayı takmıştım hala da doğru bir yanıt alamadım.

    Günlük sütler pasterizasyon: 70-75 derece
    UHT sütler daha kısa süre, daha yüksek ısı 135 derece

    Biz çiğ süt alıp evde kaynatsak 100 derece.

    Yani sütü ciddi ciddi çiğ içirmediğimiz sürece o faydalı bakterileri öldürüyoruz. Yanlış mı düşünüyorum. Hani çiğ süt iyi filan derken onu kaynattığımızı unutmamak lazım.

    Ben zaten yoğurt peynir severim de konu Ela olunca insan düşünüyor... sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. özgür anne
    dediğin gibi sütü çiğ tüketme şansımız yok.(köyde yaşayıp inek-keçi vs besliyorsak durum başka tabi) o yüzden çocuklarımız için bol peynir(lor tercih sebebidir) ve bol ayran, yoğurt ve benim hep ihmal ettiğim kefir vermeliyiz sanırım.

    YanıtlaSil
  3. bizim doktorumuz da umut 1 yaşındayken alışkanlığı olsun diye başladığımız kutu süt içmeyi doğru bulmadığını söyledi. inek sütünün bir yararı yok bari aptamil-bebelac junior verin anne sütüne daha yakın demişti. üç yaşına kadar böyle devam etmeyi düşünüyorum sonrasında bakacağım nasıl süt vereceğime.

    YanıtlaSil
  4. su gibi
    sanırım hala emziriyorsun. o yüzden süt çok da elzem değil aslında. bir de o devam formul sütlerde de gdo tehdidi var baksana haberlere. en iyisi gene yoğurt :)

    YanıtlaSil
  5. milupa meşaş atmış gdo avrupa birliğinde yasaktır, biz de ab standartlarında üretim yaptığımızdan gdomuz falan yoktur deyi. evet emziriyorum ama bırakmaya da çalışıyoruz. umuta göre annenin dütü ile öbürüsü dütün yeri de çok farklı hem:) ikisini de istiyor. yoğurt zaten her daim hayatımızda. çok yemesinden endişeliyim ben, böbreklerde biriken kalsiyum da taş yapıyormuş diye okudum da bir yerde.

    YanıtlaSil
  6. o meşaştan hem sabah hem akşam bana da geldi. bilmiom artık. milupa'ya da güvenemezsek hangi firmaya güvenecez? ülker'e mi?
    umuş ağzının dadını biliyomuş demek ki:) kalsiyumun fazlası da öyle bi etki yapıyor biliyorum ama günde 1 kg yoğurt yemiyordur umuş değil mi?

    YanıtlaSil
  7. ben evde hem peynir hem yoghurt yapiyorum..peynir mayasi ile mayalaniyor,ben pek saglikli bulmadim,ama yogurt ise yogurtla mayalaniyor,daha saglikli buluyorum.peynir icin bu benim dusuncem,kimseyi etkilemek istemiyorum.yine de yiyiyorum peyniri cok severim ev peyniri olursa eger..znp

    YanıtlaSil
  8. Hülyacım pastorize olayını sadece kaynatmak olarak algılamamak lazım .Tereyağ için gerekli kaymak ayrışıyor krema yapmak için yine ayrılıyor hele light süt içmek istiyorsak o da belirli işlemden geçiyor vs. vs. bunun dışında ev sütünde ise olay bambaşka .Eğer büyük mandıralardan alıyorsak besin maliyeti öne çıkıyor ve hayvanı neyle besliyorlar o çok ö nemli. Sanayi tipi yemle beslenen hayvanların sütlerinin de pastorize kadar içilmemesi gerekliliğini savunan uzmanlar var.(aysun the sütçü e-mail paylaşımında bu konuda yazılmış bir makale gelmişti. )Yani en iyisi doğal çimlerden ve yemlerden beslenen inek sütü .(diyeceksin ki şimdi gübresi ilaçsız toprağı nerden bulacağız .Bulamayacağız neyi bulursak onu alacağız!)yoğurt ,kefir gibi ürünler ise bağırsaklara yararlı bakteri içerdiği için çok önemli. Özellikle yoğurt...Sen ne yapıyorsun diyorsan biz yakınlardaki köyden gelen doğal sütümüzü içiyoruz .hani şu sabah kaynatmazsan öğleye kesenlerden. Zülal balla karıştırırsam içiyor.Yoğurt mayalıyoruz ,ev yapımı peyniri ise kaynayan süte ayran dökerek kestirmek suretiyle elde ediyorum ama sadece ben seviyorum. tuzsuz olduğu için ev ahalisinden pek rağbet görmüyor. Post mu oldu Hülya:)

    YanıtlaSil
  9. adsız znp
    sanırım sen de yurt dışından yazıyorsun. zira yoğurta "yoghurt" demişsin ve neyse ki artık kafan güzelmiş gibi yazmıyorsun :)
    peynir bence de en iyisi ama kalorisi süt ve yoğurda nazaran çok fazla.
    sinem
    en iyisini yapıyorsun bence de..evde lor yapmak çok kolay gerçekten. sen de bunla iligli bir post yazsana :)

    YanıtlaSil
  10. Bu adsız znp'i hepimiz sevdik :) Hemen blog filan açsın bence:)) Hülya şimdi 1 yaş yaklaştı, süt vakti yaklaştı ne yapsam derken güzel oldu bu post şimdi:P
    Ben zaten uyuz bi yaratığım kimse organik falan uğraşmazken ben uğraşırdım:( Şimdi benim gibi hatuna bu postları okutmak doğru mu? Bakırköy'e ziyaretime gelecek misin hem :P :))

    YanıtlaSil
  11. anne yazar
    okudukça kafa iyice fallafoş oluyor. bakırköy'de mi ev? gelirim tabi neden olmasın...

    YanıtlaSil
  12. vallahi Hulya hanim.ne yazsam bir kulp buluyorsunuz ya icimden ibrahim tatlises sarkisi geliyor
    (´´HULYA DERDINI SÖYLE´´)yurt disinda kaldigim dogru yogurta yoghurt deniliyor.yalnis yazmisim kusura kalmayin ögretmenim. ANNE YAZAR hakikaten cook sekersiniz bende hepinizi cok sevdim.blog acmayi dusundum ama Hulya bir kulp mulp takar yalnisimizi görur murur mazallah. saka saka esim bu konuda cok titiz davraniyor neyse kalsin dedim.znp

    YanıtlaSil
  13. Hülya, biraz alakasız olacak ama,
    bebeğe 1 yaşına kadar inek sütü verilmemesini önermelerinin, verilirse de az verilmesini önermelerinin nedeni genelde vücuttaki demiri azalttığı için denir ya;
    işin uzmanı birinden aldığım bilgiye göre;
    bebeklerin midesi minik olduğundan süt içen bebeklerde diğer besinlerin alımı azalıyormuş.
    Yani daha dengesiz bir beslenme oluyormuş.
    Bu sebeple sütün az verilmesi ya da verilmemesi gerekiyormuş.
    Yani süt varolan demir stoğunu azaltmıyor, vücuda demir alımını dolaylı olarak engelliyor aslında.
    Demir damlasına da eğer yeşil sebze ve meyveyi bebek yeterince ve dengeli alıyorsa gerek yokmuş. Buradan demir stoğunu tamamlayabilirmiş.

    YanıtlaSil
  14. "Ay gene mi anne sütü pıff" diye girdim posta, oh be! neyse ki inek sütüymüş.

    Hayatım boyunca, doğurana kadar süt içmediğim zaman kendimi suçlu hissettim. Bir de laktozu tolore edemiyorum ben, bir gaz, bir gegirme offf. Neyse bu işkence, Dante`nin doktoruyla tanışana kadar devam etti. Aman uzun uzun yazmaya gerek yok, zaten sen yazmısşın çoğunu, adam "inek sütü iyi birşey olsaydı, inekler içerdi" deyip son noktayı koymuştu.

    Çilekli süt falan isterse, yada smoothie'nin içinde, mısır gevreğinin içindeki sütle kalıyor Dante'nin doğrudan süt alımı. Yoksa bardakla içsin diye bir derdim yok. İçmesin de zaten.

    Şişelenmiş organik, çiğ inek sütü yada çiğ sütten yapılmış peynir (satın alırdım, peynir yapacak yerlerim ağrıyor, hahaha bu lafı hatırlattığın için sağol) verirdim Dante'ye 1 yaşından sonra, bağışıklık sistemi güçlensin diye.
    Zıpçık gibidir meaşellah.

    YanıtlaSil
  15. znp
    ilahi :) diyorum. sen de pek şekersin, yorumların renklendiriyor buraları.
    açalya
    anne sütü defterini kapattık ayol biz."inek sütü iyi birşey olsaydı, inekler içerdi" lafı ne demek ki? buzağılar içmiyor mu ana-ineklerin sütünü? inekler et ve balık da yemiyor ama iyi şeyler bunlar bizim için.. bir de kefir var mı sizin orda?

    YanıtlaSil
  16. Yurtdışından yazan(!) hayali yorumcu Zynp ikinci yorumunda görur murur derken ü harfini unutmus kazara:))

    Esra

    YanıtlaSil
  17. ayy hepiniz çok tatlısnız :=))
    açalyaya katılyıorum
    inek sütüiyi bir şey olsaydı kendiler içerdi :D ehehe
    her zaman diyorum anne sütünden başka bir canlısnın sütünü iyi diye içen tek varlık insanoğlu.. burada ters giden bir şey olmalı...
    yine de aynı Dante gibi cornflakes gibi (ki gdo davasına o defteri de babamız kapadı evde ) süt alımımız vardı ya da bazen Erin süüüttt diye vin içinde dolaşırsa içiyor elbet onun dışında yogurt ve peynir tüketmeyi tercih ediyorum

    YanıtlaSil
  18. ooo zehir hafiye olmuş okurlar.. znp hn söz sizde!!!

    YanıtlaSil
  19. sen hic buzagiliktan cikmis bir inegin sut ictigini gordun mu? onlar otobur da ondan et ve balik yemiyor...

    Kefir olmaz mi?! sadesi, organigi, vanilyalisi, cikolatalisi, cileklisi, blueberry`lisi...hem de yayginca iciliyor. Benim kefir mayam bile var, evdeki tek evcil hayvanim onlar. Konusuyorum ben onlarla, cok severiz kefir hayvanini, mır mır, Dante'yi de yadırgamadılar hic, tirmalamiyorlar yani. Kili yok tuyu yok, nihayet bir evcil hayvan buldum...
    Herneyse, evde de yapiyorum ben kefir ama dikkat, cok icersen var bir yerine pit pit yag olur ;o)

    4 kiloluk siselerde nefis ayran bile var burda, evde yapilmis gibi...ortadogu marketlerinde satiliyor, hm evde bitti gideyim alayim bugun.

    YanıtlaSil
  20. Hülya, he anacım Bakırköy'de:P Ya demek istedim ki GdO'suydu, zehirli toprağıydı, ilacıydı bilmemnesiydi delirmeye az kaldı manasında. Bunu açıkladığıma inanamıyorum kekleniyorum herhal :P:))

    YanıtlaSil
  21. Hülya ben çocukların 1 yaşından önce inek sütüyle tanışmalarına karşıyım, tıpkı 6. aydan önce ek gıdayla tanıştırılmalarına karşı olduğum gibi.Tanıdığım, bebeklerine 6. aydan önce özellikle 4. ayda ek gıda veren annelerin bebeklerinin %80i orta kulak iltihabıyla uğraştı ki zor bir durum.Yada erkeninek sütüyle tanışanlar kabızlıkla kıvrandılar.Biliyorsun ben seni aramıştım önce fikir almak için nasıl içirmeye başladın diye.İnek sütü filan bir derece ama ya 1 yaşındaki çocuklarına naneli polo şeker ,topitop çokomel yada eti puf gibi ürünler verenler var ki hiçbirşey diyemiyorum.Ben evde kola çikolata dahi bulundurmuyorum ki beni yerken görmesin ve zararlı tüketimle bayağı geç tanışsın.Bu da mı post oldu ya???Benim açımdan ne kadar az işlenmiş o kadar iyi...ah be gülüm cuma gecesi saat 11 de ne işin var burda git eğlen dersen ,valla Cemil gelecek onu bekliyorum.

    YanıtlaSil
  22. Hey millet anam babam usulü takılın gitsin ,sorun ananıza ne verdi size, siz büyümediniz mi ,nereniz eksik ?

    YanıtlaSil
  23. kızım süte henüz alışmadığı zamanlarda ,1kase yoğurt yediriyordum hergün,ve çok faydasını gördüm.O zamanlar süte alışmadı diye çok üzülüyordum ama doktorumuz yoğurdun çok daha faydalı olduğunu söylemişti,şimdi hergün mutlaka yemeklerin yanına az da olsa koymaya çalışıyorum,sevgiler

    YanıtlaSil
  24. anne yazar
    :)) vallaha anlamadıydım. hani ben pek gezenti blogger'ım ya ondan şeyettin sandım. salaklık bendeymiş :)

    YanıtlaSil
  25. ayça
    doğru yolu bulmuşuz hepimiz desene. biz de ayrancıyız artık.
    sinem
    o başka mevzu ama her şeyin bir zamanlaması var demek ki bedenen.
    serra
    "eskiden o mu vardı, bu mu vardı?" türü yaklaşımlar bence işin kolayına kaçmaktır. evet bir nesil doğar doğmaz sulandırılmış inek sütüyle tanıştı ve çoğu sağlıkla yaşıyor şimdi. ama benim tanıdığım bir sürü insan mide-barsak sorunları yaşıyor. belki bunun nedeni erken verilen inek sütüdür. bilemeyiz, bilim de bunu ölçmede yetersiz zira hastalığa yolaçan tonla sebep sayılabilir.
    yasemin
    yoğurt sihirli bir gıdaymış. doktorlar öyle söylüyor.

    YanıtlaSil
  26. Sevgili Hülya
    Ben biraz espri olsun diye de öyle yazdım bir yaşındaki kızıma yeni süte başladım , anne sütünden sonra formül mama aldı şimdiye kadar, süt hakkında çok şaibe var ve haketmiyor bence ,süt süttür ,peynir de peynir, alıştırılabiliniyorsa kendi gibi verilmeli, biri diğerine alternatif olmamalı diye düşünüyorum , özel durumlar harici (laktozu sindirememe) sevgiler

    YanıtlaSil
  27. Süper yazmış herkes. Hepiniz süpersiniz.

    Arkadaşlar ben yine nasrettin hoca usulü konuşup "hepiniz haklısınız" diyeceğim. Benimde
    16 ocakta bahsettiğim sütte başka bir problemde
    "http://kuzeytan.blogspot.com/2010/01/ay-bu-sutte-ne-var.html"

    ay sütten bir şey olmaz kavramı yok. Herşey olabilir.

    Milupa'nın mesajlar banada geldi. Raporlarıda inceledim.

    Ben güveniyorum. Bizim anne babamızdan daha iyi biliyorlar. Bizim köyün ürünlerinden daha iyi ürünleri.

    Hatta milup ya başka konularda da soru yolluyorum Kimi zaman çok uzman cevaplar gelmese de (detay sorularda) şuanda en güvenerek aldığım ürün o.

    YanıtlaSil
  28. adsiz esra hn..ben ´´hayali yorumcu´´ degil tamamen gercegim.yurt disinda ü´harfimiz yok malesef..onun yerine u ile idare ediyoruz,napalim.

    YanıtlaSil
  29. :))))) alemsiniz Zynp hanım:)) görur murur derken "ö" harfini unutmuşunuz, onuda ingilizce karakter yapacaktınız ama kazara ö yapmışınız. ü yok ama ö var sanırım sizin klavyede:)))))))Ayrıca ü yok bizim burda derken de ü kaçıvermiş elinizden cık cık cık:))))))))

    YanıtlaSil
  30. esra hn.dikkat ederseniz ilk msjinizda ´ü´ unutmussunuz diye yazmissiniz.. 2.msjinizda da böyle ´ö´yu unuttugumu yazmissiniz.ben ´ ü´ğ´gibi harfler yazarken yorumlardan kopyalayip yorumuma ekliyorum.aslinda ne yazdiginizi bilmiyorsunuz bir de öretmeye kalkisiyorsunuz yazik valla.

    YanıtlaSil
  31. İki noktaya açıklık getirmek gerekiyor sanırım:

    1. Pastorize süt zararlı olduğu için mi kötü yoksa bir faydası bulunmadığı için mi?

    2. Önerilen alternatiflerin sundukları eksiler ve artılar neler?

    Fakat benim dikkat çekmek istediğim nokta farklı:

    -Bunlara cevap veren araştırmalar ne kadar güvenilir?

    Bizim doktor dedemiz, bu araştırmaların, ve aslında sağlık endüstrisindeki çoğu araştırmanın mama, aşı, ilaç, sağlık ekipmanı satan büyük firmalar tarafından desteklendiğini söylüyor (herhangi çeşit bir grip aşısı olmamamızın nedeni de budur). Ben de bu müessesenin farklı yerinde konumlanan biri olarak okuduğum araştırmaların ne şartlar altında ve kimler tarafından yapıldığına birebir şahit olduğum için aynen katılıyorum. Yani Milupa'nın kalkıp da, "inek sütü iyidir, 1 yaşından sonra içiniz" diyecek hali yok sanıyorum. Ayrıca mamaların içeriğini incelerseniz onların da özde sütten yapıldığını görürsünüz. Eee hani 1 yaşına kadar sinderemiyordu bebekler süt proteinini, bu ne yaman çelişki!

    Örneğin, bir başka araştırmada da "anne sütünün aslında sandığımız kadar sağlıklı olmadığını, çünkü pestisitlerin süt yoluyla bebeğe geçebildiğini" anlatıyor.

    Yine bu firmaların başka yaptığı bir olay da Afrika'da yoksul ülkelere bedava mama dağıtıp anne sütünün erken kesilmesine sebebiyet vererek satışlarını artırmak!!! Bu işler gerçekten de çok çetrefilli.

    Bizim dedemiz, ekonomik durumu müsait olmayan ailelerin, bebeklikten itibaren inek veya keçi sütü kullanabileceğini söylüyor, tabii ki anne sütünün olmadığı durumlarda. Çiğ süt konusunda da kendiniz inek veya keçi yetiştirmiyorsanız, brucella, tifo gibi riskler yüzünden pastörize etmekte fayda var diyor.

    Evet ısıtmak/kaynatmak belli vitamin ve mineralleri etkiliyor ama yoğurt ve ayran yaparken de bunlar gidiyor. Yoğurt ve ayranın farkı bakterilerde, ayrıca sindirimi kolay ama diğer yandan da süte nazaran fazla tok tutmuyor. Ayrıca zaten 1 yaşından sonra besin kaynağı olarak sadece sütten medet ummak pek mantıklı değil.

    Tabii, bu sütün nerden geldiği de önemli. Sinem'in dediği gibi, ineğin beslenmesi konusu belirleyici, çimen mi yiyor yoksa mısırdan üretilen mamalarla mı besleniyor, çünkü bu mamalara antibiyotik ve et de konabiliyor. İnsanoğlu/kızı böyle işte, otobur hayvana nevrini şaşırtıp et yedirtebiliyor :( Ama sonuç olarak yoğurt ve ayran da bu sütlerden kaynatılarak yapılıyor. Hatta ayran en kötüsü diye duymuştum çünkü artık yoğurtlar kullanılabiliyormuş, en iyisi evde hazırlamak sanırım. Ayrıca sütün organiği bulunuyor ama ayranın yok bildiğim kadarıyla.

    Velhasıl kelam, sütten veya diğer süt ürünlerinden C vitamini almak gibi bir kaygınız yoksa, ki zaten dengeli beslenmeyle olmamalı diyor doktor dedemiz ve maximum 500 cc süt veya süt ürünleri tavsiye ediyor, kalsiyum almak babına yani.

    Yorum haddini aştığım için çok özür diliyorum. Bu konuda ben de epeyce doluydum ne zamandır. Hülya'ya bu önemli konuyu gündem yaptığı için teşekkür edip biraz olsun kendimi affettirebilir miyim acep???

    YanıtlaSil
  32. Yine kaydolmayı unutmuşum, pardon!

    YanıtlaSil
  33. evren
    olaya nefis anlatımınla akademisyen bakış açısı getirmişsin. çok sağol.
    bu soruları ben de sordum kendime. evet süt kaynatılınca enzimler uçuyor ve sütü sadece bu haliyle içmek mesela 3 birim fayda sağlıyorsa; peynir 10 birim, kefir 20 birim, yoğurt 15 birim(rakamlar uydurmadır) fayda sağlıyor. yani sütü pastorize halde içmek biraz sütü yabana atmak gibi diyorum özetle. o araştırma şirketlerini kimler tarafından nasıl desteklendiğini az çok tahmin ediyorum. bilimin artık tarafsız olmadığı bir çağdayız. ama verdiğim linki tıkla bak, bana sanki bu anti-büyük firmacı bir araştırma gibi geldi. büyük firmalar yoğurt ve kefiri değil işlemesi daha kolay ve maliyeti ucuz sütü teşvik eder gibi geliyor. ünlülerin sütlü-bıyıklı fotoğraflarını hatırlarsın. kim yapar o kampanyayı, kim destekler, nasıl o kadar ünlüyü bi araya getirir meraktayım şahsen..

    YanıtlaSil
  34. Geçen sefer tıkladığımda reklam sayfası açılınca yine, vazgeçmiştim peşine düşmekten. Bu arada bu reklam sayfası olayını sen para kazanmak için yapıyorsan bir duyur da tıklayalım daha çok, bari bir faydamız olsun okurken, google ads'in bir eklentisi falan mı?

    Neyse, buldum yazıyı ve zevkle okudum, paylaşım için teşekkürler! Sana ve makalede söylenenlere katılıyorum elbette. Ben sadece 'bu Milupa, vs.nin yaptığı/yaptırdığı araştımalar konusunda temkinli olmakta fayda var'ı vurgulamaya çalışmıştım. Yoksa bence de farklı kaynaklardan alınabilir kalsiyum (tabii pestisitleri de ayrıca değerlendirmek gerekir).

    Bir de artık Dr.Schmid'in bahsettiği gibi üretilmiyor ki süt ürünleri, yani ısı ve zenginleştirme işlemleri kullanılmadan. Benim bildiğim yoğurt veya kefir yapılırken de kaynatılıyor süt; ama makaleden anladığım ve aslında geçen yorumda da yazdığım, bunlarda ek olarak bakteri bulunması. Yani artık süt ürünlerinin hiçbirinde o enzim, vitamin ve mineraller mevcut değil malesef.

    Şu ana kadar hep dalga geçiyordum eşimin çiftçilik hayalleriyle, bu kadar uğraşıp doktoraları aldıktan sonra çiftçi mi olucaz diye :) Ama sanırım bu organik tarım, çiftçilik işlerini bir daha düşünmek gerekiyor. Zaten akademi de çürümeyen yapay besinler sunuyormuş gibi gözükmeye başladı gözüme. Hımmm!!!

    Bu konuyla ilgili Democracy Now'da da çok güzel bir röportaj dinlemiş/okumuştum, ilgilenirsen şu linkten ulaşabilirsin: http://www.democracynow.org/2008/2/13/in_defense_of_food_author_journalist

    YanıtlaSil
  35. Link yanlış oldu galiba, şu olacaktı:
    http://www.democracynow.org/2008/2/13/in_defense_of_food_author_journalist

    YanıtlaSil
  36. Bence biraz basitleşmek, sadeleşmekte fayda var.

    Rahat olun. Çocuklarımız zaten yeterince iyi besleniyor. Bırakalım iyi alışkanlıklar edinsinler küçükten. Süt içmeyi sevsinler ve büyüyüp kocaman teyze/amca olduklarında bile seve seve içsinler sütlerini. Kalsiyum alsınlar, sağlam kemikleri olsun. Süt iyidir arkadaşlar. Yapacak çok şey yok. Süthane peşinde koşacak imkan da.

    Organik olanından içsin, süt içsin çocuklar. Biz de öyle büyümedik mi?

    YanıtlaSil