25 Şubat 2010 Perşembe

Kefir Yapımı


Daha önce de yazmıştım, süt ürünlerinde en faydalıdan en az faydalıya doğru sıralamada peynir ve kefir en üstte yer alıyor. (Sonra sırasıyla yoğurt ve süt)
Kefir benim hep "tadı kesin kötüdür" önyargısıyla yaklaştığım bir içecekti.
Ama emzirirken keçi b*ku suyu süt yapar deseler içerdim:)
Kefirle aramı da de bu dönemde düzelttim. Yaz sıcağında sulandırıp tuzlayıp ayran formunda bol bol tükettim.
Sonra unuttum içmeyi.
Ta ki Tuna bir ayran sevdalısı olup elinde bitmiş biberonla peşimden dolanana dek eve sokmadım nedense. Baktım Tunito ayranları götürüyor ben de kefir "kakalamaya" karar verdim. (bkz. bir anne alışkanlığı olarak "kakalamak")
Annem en son ziyaretinde mayasını getirdi, bir kere birlikte mayaladık. Küçük çekirge olarak hemen öğrendim. Size de işin püflerini anlatmak boynumun borcu.


Kefir mayası işin başlangıcını oluşturuyor.
Aktarların çoğu ve bazı eczaneler kefir mayası satıyor. Maya öyle acayip bir şey ki kısa sürede çoğalıyor. Komşunuz, yakınınız kefir mayalıyorsa, mayası kısa sürede çoğalacaktır. İsterseniz -eşşek değilse- verir. Az bir mayayla da tutuyor sonuçta.

Yoğurtta olduğu gibi kefirde de günlük pastorize süt öneriliyor.
Ancak yoğurt yapımının aksine bunda sütü ısıtmaya gerek yok. Oda sıcaklığına (20-25 derece) gelene dek dışarda bekletmek yeterli.

En önemli püfümüz şu; kefir mayalarken asla metal kaşık ya da kap kullanılmayacak. Mayayı bulunduğu yerden alırken de süzerken de sadece plastik ve cam kullanılacak. Yoksa maya sizlere ömür.

Oda sıcaklığına gelmiş bir kavanoz sütün içine en üstteki fotoğrafta görmüş olduğunuz kefir mayası atılır, kavanoz şöyle bir başaşağı edilip hafifçe çalkalanır, üstü karanlık olması için örtülüp kendi halinde bırakılır. Karanlık bir dolap da olur ama bizim evde Tuna'nın girip çıkmadığı dolap olmadığından mecburen sarıp yukarı kaldırdım.

Kefir, yoğurdun aksine çok uzun sürede tutuyor. Ama eviniz çok soğuk değilse akşam koyduğunuz kefir sabaha tutmuş olur. Ortalama 12 saatte işlem tamam..

Tuttuğunu anlamak için de yukardaki fotoğrafa bakmanızı rica ediciim.
Tutan kefirin üzeri göz göz olur. Hafif çökelekimsi bir dokusu ve ekşimsi bir kokusu vardır.
İşlem daha bitmedi.

Tutan kefir kavanozunun içinde maya kaldı, onu napacağız?
Plastik bir süzgeçle kefiri bir kavanozdan diğerine aktarın.
Süzgecin yüzeyinde kalan mayayı yine plastik bir kaşıkla toplayıp küçük bir saklama kabına alın. Bazı yerlerde mayayı da suda saklayın diyor ama ben susuz şekilde dolapta saklıyorum.
Burdan da işin daha detaylı püf noktalarını öğrenebilirsiniz.


Tuna Bey ilk kez kefiri sulandırıp ayran yaptığımda içmedi. Uyurken "kakaladım"
Şimdilerde yarı yoğurt yarı kefirle ayran yapıyorum. Çok az da tuz ekleyince çakozlamadan içiyor.
Kefirin faydalarını da uzun uzun anlatmayayım. Burdan okuyun.

Aaa şimdi aklıma bir kefir anısı geldi. Annem bir ara gene bana gelmişti, babam Antalya'da kaldı tabi. Kuzenim (otelde aşçıdır kendisi) babamı ziyarete gelip yemek yapmış. Dolaptaki kefiri yoğurt sanıp içindeki mayayla birlikte yayla çorbası yapmış. Babamla kuzen bir güzel mayalı yayla çorbasını yutmuşlar. Bekledik bir süre, olmuyor bir şey :)

Sağlığınıza....



Posted by Picasa

6 yorum:

  1. Selen bir süre önce ev ahalisine kefir yutturma sırlarını ifşa etmişti. kefir mayalamaya başladın ya çok işine yarar :)
    http://selenyavuzdogan.blogspot.com/2010/02/kefir.html

    YanıtlaSil
  2. banu süpermiş yaa. derhal keklerde deneyeceğimdir :)
    kakalama sporunda çığır açmış selen :)

    YanıtlaSil
  3. Hülya iyi bir fikir, bu aralar bende taktım yoğurdumuzu kendim mayalayım diyordum. Bizim ki dün ilk defa ayran içince '' aşka '' geldim :) bak şimdi kefirle beni iyice dellendirdin. Annemi arayayımda evden getirsin bari gelirken...

    YanıtlaSil
  4. kaymacina
    ben hazır yoğurtların tadını sevmediğimden kendi yoğurdumu kendim mayalıyorum. alıştıktan sonra eminim sen de sevmeyeceksin hazır yoğurtları. ayran içiyorsa kefir kakalamak çok zor olmuyor

    YanıtlaSil
  5. vallaha bende mayalıyorum ama bizimkiler içmiyor bende hamur işleri veya çorbalarda kullanıyorum aenin dilince (kakalamak):)afiyet olsun

    YanıtlaSil
  6. bir kefir cilginligidir gidiyor hadi bakalim. Hatirliyorum uni`deyken 15 yil once iste, Ankara Uni`nin Ziraat Fak.`sinin minicik bir dukani vardi Arjantin Caddesinde, siselenmis kefir satilirdi fakulte urunu, gider icerdik...destek olurduk fakulte dukkanina.Ilk orda tatmistim kefiri hey gidi gunler, simdi bu orinc kaunti`de buzdolabimda kefir cogaltiyorum...iyidir kefir iyidir.

    YanıtlaSil