19 Ağustos 2010 Perşembe

Tuna'nın Sevdiği Çıtırlar



Kayınvalidemin bir tarif defteri vardır. Günlerde orda burda yediği ve beğendiği tarfileri yazar. Tabi "hanım bilmemnesi tatlısı" olan asıl tarif adları fena halde mutasyona uğruyor.
Tarifler genelde şu kıvama geliyor: "Şeniz'in şekerparesi", "Gülen'in sevdiği kurabiye", "Ergül'ün boyozu".....

Az sonra vereceğim tarifi de tamamen kendim uydurduğumdan afili bir adı yok.....
Ben de kayınannemden esinlenerek Tuna'nın sevdiği çıtırlar olarak sunuyorum kendilerini.
Başlığın öyküsü böyleyken böyle.



Gelelim tarifin öyküsüne. Ankara'dan gelen karı-koca arkadaşlarım için pizza yaptım. Bir avuç pizza hamuru ve bir avuç da peynir (eski kaşar) arttı. Eski kaşarı artan hamura gömdüm, çubuk kraker gibi incecik kesip 2-3 dk fırına verdim. Bizim bile çok sevdiğimiz bir şey çıktı ortaya. Buna benzer çıtırlardan BonJour'da yemişti Tuna ve biz de müdavimi olmuştuk. Ne zaman Bonjour'un önünden geçsek peynirli çıtır alıyoruz desem yalan olmaz.

Haliyle bu aslında pizza hamuru tarifi. Bence başka şeylere dönüştürmeye çok müsait bir tarif.
Malzemeler

- 1 su bardağı ılık su
- 2 + 1/4 tatlı kaşığı aktif kuru maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 3 + 1/2 su bardağı un
- 1 + 1/2 tatlı kaşığı tuz
- 1/4 su bardağı zeytinyağı + 2 yemek kaşığı daha
- 1 büyük yumurtanın sarısı (ben yumurta yemeyen sıpam için bir yumurta sarısı da üstüne gezdirdiğimden toplamda 2 yumurta sarısı kullandım)



Malzemeleri bir sıra gözetmeksizin ekmek makinesine koyup dough ayarında çalıştırdım. Kendisi çırptı, karıştırdı, mayaladı, ısıttı, soğuttu, bipledi.
Önce ton balıklı pizza, ardından da bu uyduruk çıtırları yaptım.
Tuna çok sevince akşam yarım ölçüyle yeniden ve bu kez de rendelenmiş parmesan peyniriyle denedim. 80 gr parmesan koydum ama hamur aslında daha fazlasını kaldırabilirmiş. Bi dahakini peynir gölü yapacağımdır. Bir de parmesandansa eski kaşarla daha güzel oldu sanki...

Uyarı: Çok ince, üstü yumurtalı ve içi peynirli olduğundan saniyeler içinde pişiyorlar. Yakmak an meselesi. Ben "aa pişmiş" deyip eldiveni takana dek arka grup hafif karardı bile. Gözünüzü kırpmadan başında bekleyin.
Bebelere afiyet olsun, yesinler enerji dolsunlar.


17 yorum:

  1. Ben bunu milföy hamuruyla yapıyordum, böylesi daha güzelmiş, en azından yerken milföy kadar saçılmaz etrafa...Eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. :) annemin tarif defterinin aynısı!! bi de bana temize geçirttirirdi, şengülün kurabiyesi... anne kurabiye de işte!
    yok sen şengül yaz öyle hatırlıyorum ben!! ellerine sağlık, nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  3. harikasın Hülya, pizzana da bayıldım çıtırlara da. afiyet olsun yiyenlere

    YanıtlaSil
  4. Valla bende öyle yazarım tarif defterime.Herhalde annemden kaptım bende bu alışkanlığı.Ama gerçekten hatırlaması kolay oluyor böylelikle.Tunanın çıtırlarını bu akşam bende deniyeceğim.Enfes görünüyorlar.

    YanıtlaSil
  5. Tepsideki son fotoda pişmiş halleri kızarmış patatese benziyo, çok "delişıs" gözüküyolar..Totoyu kırıp evde oturduğum bir gün deneyeceğim, ARda nın da bayılacağına eminim, hamurcu herifler..! :)

    YanıtlaSil
  6. Vay arkadaş... hadi çıtır tarifi veriyorsun, pizza resmi ne? Ah o Angarasından gelen karı-koca arkadaş biz olaydık keşkem!

    Yalnız, Çınar'a ikindide yesin diye verebileceğim çok lezzetli bir şeye benziyor, hafta sonu yapıla!!!!

    Zaten bu haftasonumu yemek haftasonu ilan ettim, hadi hayırlısı!

    YanıtlaSil
  7. Bende de böyle karışık bir tarif defteri vardı temize çekemeyince blog açtım hiç olmazsa kızıma tarifler kalsın diye çıtırlar harika elinize sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. becerikli kadınsın vesselam. ben hala senden foto bekliyorum haberin olaa

    YanıtlaSil
  9. Nehir öğleden sonraları ara öğün niyetine severek yiyor böyle şeyleri, deneyeceğim bunu da.

    YanıtlaSil
  10. süpermiş, peynir yemeyen defneye de birebir bence, sever böyle şeyleri. senin yüzünden şu an ekmek makinesi almaya karar verdim braz daha bekleyeceğim ama:)

    YanıtlaSil
  11. ben de pizza yaptigimda atran hamurdan yaninda yapiyorum benzeri cubuklardan. kalan hamuru kare seklinde acip icine tereyagi surup, uzerine peynir (mozarella)rendeledikten sonra ince dogranmis feslegen koyup. Kareyi ikiye katliyorum, peynirler feslegenler icinde kaliyor hamurun. Sonra da cubuk cubuk kesip kiviriyorum burgulu oluyorlar :)

    YanıtlaSil
  12. Hülyam görmeyeliilerletmişsin işi artık tarif vermekle kalmayıp bir de yeni tarifler uyduruyosun:)Şu annelik bir beni hamarat yapmadı ona yanarım:P

    YanıtlaSil
  13. Hülya ya ne beceriklisin. Ben karar verdim sizin yakına taşınacağız.Kuzey Tan da Tuna nın yannda senin becerinle büyür

    YanıtlaSil
  14. demek bizi beğenmiyosun kuzeytanannee :)))
    Hülya peynir ve yumurta yediremediğim Toprak'a yarın sabah kahvaltıda yapıcam.Ve eğer yerse sana çoook dua edicem...

    YanıtlaSil
  15. kızım bunlar için yarın garajın tozlu raflarından ekmek makinesini çıkarcam lan!

    YanıtlaSil
  16. ay toprakana ya yakalanmışım.

    YanıtlaSil